ΜΟΝΩΣΗ ΜΕ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ

 

Η διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) είναι ένα ελαφρύ, άκαμπτο και αφρώδες υλικό ιδανικό για εφαρμογές

θερμομόνωσης όπως:

 

·         Περιμετρική θερμομόνωση και προστασία υπογείων τοιχίων, θεμελίων και δωμάτων

·         Θερμομόνωση τοιχοποιίας

·         Θερμομόνωση στοιχείων από σκυρόδεμα

·         Θερμομόνωση οροφών κτιρίων

·         Ανεστραμμένη μόνωση δωμάτων

·         Θερμομόνωση κεραμοσκεπών

·         Ενδοδαπέδια θέρμανση

·         Γέμισμα ξύλινων πατωμάτων

·         Συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης

 

Το κόστος θερμομόνωσης σε μια οικοδομή είναι το μόνο που θα κάνει απόσβεση χρημάτων λόγω της  

εξοικονόμησης ενέργειας που θα μας προσφέρει παρέχοντας ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Με λίγα λόγια «ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ».

Μόνωση λοιπόν σημαίνει οικονομία χρημάτων και ποιότητα ζωής για το παρόν και το μέλλον.

 

Η σωστή θερμομόνωση στη φάση της κατασκευής έχει χαμηλό κόστος, στατιστικά είναι το 2% του

συνολικού κόστους της κατασκευής ενώ όταν το σπίτι έχει τελειώσει τότε είναι ακριβή και δύσκολη.

Η Διογκωμένο Πολυστερίνη (EPS) ως μονωτικό υλικό έχει την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης.

 

Η νέα Κοινοτική Οδηγία  2002/91 ΕΚ Energy Performance Directive (EPD) του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16.12.2002 επιβάλλει υποχρεωτικά την  Ενεργειακή

Πιστοποίηση όλων των  Κτιρίων σε όλες τις διαδικασίες (κατασκευής, πώλησης, ενοικίασης)

σε παλαιά και νέα κτίρια.

Κάθε κτίριο λοιπόν, θα αποκτήσει το δικό του Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

 

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΑΧΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΒΑΣΕΙ Κ.ΕΝ.Α.Κ. ΣΕ cm

ELAXISTA PAXH THERMOMONOSIS

 

 

Σε κάθε νομό, οι περιοχές που βρίσκονται

σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα από την

επιφάνεια της θάλλασσας, εντάσσονται στην

επόμενη ψυχρότερη κλιματική ζώνη από

εκείνη στην οποία ανήκουν σύμφωνα με τον

διπλανό χάρτη.

 

 

 

 

 

 

ISOCOAT EPS 80

λd = 0,036 W / mK 

Α Β Γ Δ
 Κολώνες - Δοκάρια 6 7 8 10
 Διπλή τοιχοποιία 5 6 7 10 
 Δάπεδο επί εδάφους 3 4 10 10
 Pilotis 7 10 10 12
 Δώμα - Στέγη 7 10 10 10

  

NEOCOAT EPS 100

λd = 0,030 W / mK 

Α Β Γ Δ
 Κολώνες - Δοκάρια 5 6 7 8
 Διπλή τοιχοποιία 4 5 6 7
 Δάπεδο επί εδάφους 3 3 4 4
 Pilotis 6 7 8 10
 Δώμα - Στέγη 6 7 8 10

 

ISOPOR EPS 150

λd = 0,034 W / mK 

Α Β Γ Δ
 Κολώνες - Δοκάρια 5 6 7 10
 Διπλή τοιχοποιία 4 5 6 10
 Δάπεδο επί εδάφους 3 3 10 10
 Pilotis 7 10 10 12
 Δώμα - Στέγη 7 10 10 10

 

 

PERIPOR EPS 200 / 250

λd = 0,033 W / mK 

Α   Β  Γ Δ 
 Περιμετρικά τοιχία 3 3 5 5
 Δώμα 7 10 10

 

 

ISOPOR EPS 60

λd = 0,037 W / mK 

A B Γ Δ
 Εξωτερική Θερμομόνωση 6 7 10

  

 

NEOCOAT THP EPS 80

λd = 0,031 W / mK 

A B Γ Δ
 Εξωτερική Θερμομόνωση 5 6 8

 

 

 

 

 

 

 

 

EPSHELLAS.jpg

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ GRENFELL ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

 

Αγαπητοί συνεργάτες,

Με αφορμή το τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς του Grenfell Tower στο Λονδίνο ήρθαν στο φως ανεύθυνες δηλώσεις που όχι μόνο εκμεταλλεύονται τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων μας αλλά παραπληροφορούν το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις.

Απέναντι σε αυτά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης, εκφράζει πρώτα απ’ όλα τη λύπη του για το χαμό των συνανθρώπων μας που προφανώς έχουν πέσει θύματα αστοχιών που πρέπει να ερευνηθούν άμεσα. Τον τελευταίο καιρό ακούμε διάφορα στις τηλεοράσεις και διαβάζουμε σε ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για τη φωτιά αυτή. Για αυτό το λόγο θα θέλαμε να ενημερώσουμε με υπευθυνότητα εσάς τους συνεργάτες μας για τις «αλήθειες» πίσω από αυτό το συμβάν που είναι διαφορετικές από αυτές που έμμεσα ή άμεσα επιθυμούν να σκηνοθετήσουν πρόσφατα ανεύθυνα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στον Ελληνικό αλλά και διεθνή τύπο.

  1. Στην πρόσοψη του κτιρίου ΔΕΝ είχε χρησιμοποιηθεί ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ τύπου ETICS. Ήταν ένα σύστημα αεριζόμενης πρόσοψης που άφηνε ακάλυπτο το μονωτικό υλικό, με κάλυψη από τα γνωστά διακοσμητικά σύμμικτα πάνελ, που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας. Να θυμίσουμε πως τέτοιου τύπου πάνελ δεν είναι σκέτο αλουμίνιο, αλλά ένα σάντουιτς δύο φύλλων αλουμινίου βαμμένα ή όχι και στη μέση μια στρώση πολυαιθυλενίου. Το θερμομονωτικό υλικό δεν κάηκε ολοσχερώς, αντιθέτως, θα δείτε σε εικόνες ότι τα πάνελ εξαφανίστηκαν ολοσχερώς, αφού κάηκαν στο σύνολο τους.

GRENFELL1

 

 

  1. Το θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο κτίριο ΔΕΝ ήταν ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥΣΤΥΡΕΝΙΟ EPS, αλλά θερμομονωτικές πλάκες πολυουρεθάνης, ειδικές για προσόψεις ψηλών μεταλλικών κτιρίων. (https://www.celotex.co.uk/products/rs5000). Δεν υπάρχει απαγόρευση του συγκεκριμένου υλικού για χρήση σε εξωτερικές εφαρμογές, (αντιθέτως υπάρχουν όλα τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας) το οποίο μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος του, απλά παραμορφώθηκε και μαύρισε από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως όλα τα θερμομονωτικά προϊόντα ΧΩΡΙΣ εξωτερική επικάλυψη.
  1. Αν δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στις φωτογραφίες που κυκλοφορούν, θα δείτε ότι επειδή η πρόσοψη ήταν αεριζόμενη είναι και η αιτία που η φλόγα από τα πάνελ προσέβαλε την πολυουρεθάνη (φαινόμενο καμινάδας) η οποία παραμορφώθηκε, διότι προφανώς ήταν αυτοσβενύμενου τύπου. Το ίδιο περίπου θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε άλλο υλικό, ακόμα και με τα δήθεν άκαυστα υλικά που κάποιοι επιτήδειοι διαφημίζουν. Αντιθέτως αν προσέξει κάποιος τη φωτογραφία, τα πάνελ επικάλυψης εξαφανίστηκαν αφού κάηκαν στο σύνολο τους.
  1. Να πούμε επίσης ότι η φωτιά έκαψε τα πάντα μέσα στο κτίριο, πριν βγει από τα παράθυρα και επεκταθεί. Δεν υπάρχει δομικό υλικό που σε τέτοιες συνθήκες 1.000 0C και πάνω δεν καίγεται με κάποιον τρόπο. Γι’ αυτό και όλα τα δομικά υλικά δεν χαρακτηρίζονται από το αν καίγονται ή όχι, αλλά από την αντίδρασή τους στην φωτιά. Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι ο πύργος – ξενοδοχείο στο Ντουμπάι (The Address Downtown Dubai) που είχε καεί, είχε την ίδια κατασκευή αεριζόμενης πρόσοψης!
  1. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε προβόλους, όπως η πλειονότητα των Ελληνικών κτιρίων που σχεδόν όλη η περίμετρός τους σε κάθε όροφο περικυκλώνεται από μπαλκόνια, τα οποία δρουν από μόνα τους ως ζώνες πυρασφάλειας και δεν επιτρέπουν στη φωτιά να επεκταθεί στους από πάνω ορόφους.

Σε ό,τι αφορά στα δήθεν άκαυστα υλικά, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι ακόμη ΔΕΝ έχουν ανακαλυφθεί «άκαυστα» υλικά. Αντιθέτως όλα τα υλικά - φυσικά και τα ινώδη - έχουν σημείο ανάφλεξης σε συγκεκριμένες συνθήκες όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τη βιβλιογραφία που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Επιπλέον, τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής μηχανολόγων του Τ.Ε.Ε.  η οποία λέει «….το κριτήριο κατατάξεως των υλικών ως προς την «ακαυστότητα» του ΠΔ 71/88 σήμερα ορίζεται ως Κατάταξη βάσει στοιχείων αντιδράσεως των υλικών σε δοκιμές πυρός. Επομένως σήμερα δεν ομιλούμε πλέον για «ακαυστότητα» αλλά για «αντίδραση σε φωτιά».

Οι κανονισμοί πυροπροστασίας όλων των χωρών προβλέπουν, ανάλογα με την χρήση των κτιρίων, τις απαιτήσεις για τα υλικά και τα συστήματα με τα οποία κατασκευάζονται και εξοπλίζονται τα κτίρια με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ειδικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, οι κανονισμοί αυτοί βασίζονται στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία καθορίζουν και τις αναγκαίες δοκιμές προκειμένου τα υλικά και τα συστήματα να κυκλοφορούν στην αγορά και να τοποθετούνται στα κτίρια. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει ο όρος «άκαυστα».

Άρα οι ισχυρισμοί περί «ακαύστων» υλικών τελικά αποτελούν μύθο.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος ποιότητας παραγωγής των Ελληνικών προϊόντων EPS - airpop που παράγονται από τα μέλη του συνδέσμου, πραγματοποιείται σε εξαμηνιαία βάση από ευρωπαϊκό φορέα πιστοποίησης κοινοποιημένο στη - CEN. Ειδικά για την οικοδομική διογκωμένη πολυστερίνη EPS - airpop προβλέπεται ως προς την αντίδραση στη φωτιά να είναι αυτοσβενύμενη Ευρωκλάσης Ε. Δηλαδή ελλείψει εστίας πυρός σβήνει μόνη της.

Η κατάταξη ως προς την αντίδραση στη φωτιά ξεκινάει από F που είναι το χειρότερο και φτάνει έως Α1 το καλύτερο. Σε ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης ETICS μας ενδιαφέρει η κατάταξη ως προς την αντίδραση στη φωτιά του συστήματος ΣΑΝ ΣΥΝΟΛΟ και όχι μεμονωμένα κάθε υλικού που περιλαμβάνει. Έτσι ακόμη και αν το θερμομονωτικό υλικό είναι κλάσης  Ε, το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης σαν σύνολο έχει κατάταξη από Α2, Β και C γιατί η επικάλυψη του θερμομονωτικού αποτελείται από 2 στρώσεις επιχρισμάτων ενισχυμένων με πλέγμα που το προστατεύουν κατά τη φωτιά.

Η ασφάλεια των συστημάτων Εξωτερικής Θερμομόνωσης διεθνώς, επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη ανεξάρτητου ινστιτούτου και δείχνουν τις τάσεις της αγοράς σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Γαλλία άνω των 3,5 εκατομ. m2 και την Γερμανία άνω των 42 εκατομ. m2. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 82-98 % των συστημάτων κατασκευάζονται με διογκωμένη πολυστερίνη EPS.

Τέλος, να επαναλάβουμε ότι τόσο ο Ελληνικός Σύνδεσμος, αντίστοιχοι Σύνδεσμοι, όσο και οι εταιρίες παραγωγής διογκωμένης πολυστερίνης σε όλον τον κόσμο, θα συνεχίσουν να εργάζονται με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ακόμη πιο ασφαλών και αποτελεσματικών υλικών θερμομόνωσης.

Κρίναμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε για την αλήθεια πίσω από αυτό το γεγονός, για να μπορείτε και εσείς να απαντήσετε σε ερωτήσεις και σχόλια από τους πελάτες σας σε ότι αφορά την καύση των υλικών μας. Να θυμίσουμε πως όλα μας τα υλικά παράγονται από αυτοσβενύμενη Ά ύλη και διαθέτουν πιστοποίηση CE που αποτελεί βεβαίωση καταλληλότητας για οικοδομική χρήση.

Παραμένουμε δίπλα σας για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινήσεις.

FELIZOL-ART2 (16)
FELIZOL-ART2
FELIZOL-ART2 (10)
FELIZOL-ART2 (18)
FELIZOL-ART2 (9)
FELIZOL-ART2 (8)
FELIZOL-ART2 (17)
FELIZOL-ART2 (1)
FELIZOL-ART2 (2)
FELIZOL-ART2 (3)
FELIZOL-ART2 (4)
FELIZOL-ART2 (5)
FELIZOL-ART2 (6)
FELIZOL-ART2 (7)
FELIZOL-ART2 (11)
FELIZOL-ART2 (15)
DOLFINE
milo
SNOWMAN
IMG_20170526_164820
Previous Next
FELIZOL-ART2 (16) FELIZOL-ART2 FELIZOL-ART2 (10) FELIZOL-ART2 (18) FELIZOL-ART2 (9) FELIZOL-ART2 (8) FELIZOL-ART2 (17) FELIZOL-ART2 (1) FELIZOL-ART2 (2) FELIZOL-ART2 (3) FELIZOL-ART2 (4) FELIZOL-ART2 (5) FELIZOL-ART2 (6) FELIZOL-ART2 (7) FELIZOL-ART2 (11) FELIZOL-ART2 (15) DOLFINE milo SNOWMAN IMG_20170526_164820

Back to top